Elektrisch koken

U kunt kiezen om elektrisch te gaan koken. Als u dit kiest bereiden wij uw woning hierop voor. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat wij voor u regelen en wat u hier zelf voor moet doen.

Uw keuze
U geeft uw keuze door tijdens het UitvoerdersGesprek. Dit gesprek voeren we bij u thuis voordat de werkzaamheden in uw woonblok beginnen.

Elektrisch kookplaat
Voor de overstap op elektrisch koken heeft u een andere kookplaat nodig. U schaft zelf een elektrische kookplaat aan. Er zijn verschillende opties waaruit u kunt kiezen. Deze opties hebben voor- en nadelen. In de tabel hieronder hebben we een vergelijking voor u gemaakt.

 

Inductie kookplaat

Keramische kookplaat

Gietijzeren kookplaat

Gemiddeld verbruik /jaar

175 kWh

225 kWh

260 kWh

Aanschafprijs

€€€

€€

Aanpassen temperatuur

Net zo snel als met gas

Minder snel dan met gas

Minder snel dan met gas

Veiligheid

Extra veilig*

1. Kookplaat warmt nauwelijks op

2. Kookplaat gaat alleen aan als er een pan op staat

3. Kinderslot mogelijk

Veilig

1. Kinderslot mogelijk

2. Kookplaat blijft alleen nog lang warm

Veilig

1. Kookplaat blijft alleen nog lang warm

Schoonmaak

Zeer makkelijk

Makkelijk

makkelijk

Speciale pannen nodig?

Magnetische, vlakke bodem

Vlakke bodem

Vlakke bodem

Verbrandingsgassen

Geen

Geen

Geen

CO2 uitstoot/ jaar

70 kg

90 kg

110 kg

* Heeft u een pacemaker? Dan is het belangrijk dat u navraagt aan uw arts welke elektrische kookplaat u het best kunt gebruiken. Een inductie kookplaat kan namelijk problemen geven met de pacemaker.

Nieuwe pannenset
Afhankelijk van uw huidige pannenset en uw keuze voor een kookplaat moet u ook een nieuwe pannenset aanschaffen. In de tabel hierboven ziet u dit. Laat u hierover óók goed informeren door de winkel waar u uw elektrische kookplaat aanschaft.

Goed om te weten! Het vermogen van de elektrische kookplaat mag maximaal 7.200 Watt zijn. Kies daarbij voor een kookplaat met een perilex 2 fase aansluiting.

Als u kiest voor een elektrische kookplaat met het maximale vermogen, dan kunt u op het stopcontact daarnaast géén apparaten aansluiten die veel energie vragen, zoals een combimagnetron. Een koelkast of gewone magnetron kan meestal wel. Let hierbij goed op het vermogen. De perilex aansluiting voor de kookplaat en het stopcontact er direct naast kunnen samen tegelijkertijd maximaal 7.200 Watt aan.

Het stopcontact boven het aanrecht is aangesloten op een bestaande groep, hier kan opnieuw ongeveer 2.000 Watt op aangesloten worden. Een combimagnetron kan dus hier beter op worden aangesloten.

Tip! Bij het kopen van een kookplaat wordt niet altijd standaard een perilex stekker meegeleverd. Let hier dus goed op tijdens het bestellen.

Verwijderen gasaansluiting
Het verwijderen van uw gasaansluiting kunt u zelf gemakkelijk regelen via www.mijnaansluiting.nl. U bepaalt zelf de datum, zodat u wat tijd heeft om over te stappen op elektrisch koken en tot die tijd nog gebruik kunt maken van uw gasfornuis.

Opzeggen gascontract
Omdat iedereen een eigen gascontract heeft, moet u zelf uw gascontract opzeggen. Weet u al per wanneer u over gaat op elektrisch koken? Dan kunt u vanaf deze datum uw gascontract bij uw energieleverancier opzeggen. Voor meer informatie over het opzeggen van uw gascontract en uw opzegtermijn moet u contact opnemen met uw eigen energieleverancier.